MG Dizajn se profesionalno bavi WEB dizajnom i Grafickim dizajnom od pocetka 2010 godine. Iako je nas tim mlad, posjedujemo bogato iskustvo radeci na razlicitim projektima. Mi trazimo otvorenu komunikaciju sa nasim klijentima, precizne i postene dogovore i posebno smo usmereni ka dugorocnoj saradnji. 

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
You are here: Home Graficki Dizajn Dizajn WEB sajta

 

Dizajn WEB sajta

Prvi utisak je najbitniji

Bez obzira da li je glavni cilj Vašeg WEB sajta da pruži informacije, proda proizvode ili usluge najvažnije je da privučete posetioce.
Ljudi ocenjuju WEB sajt vizuelnim utiskom u prvoj sekundi i ako im se ne svidi oni odu ba drugi sajt, ne gledajući sadržaj.

 

 

WEB sajt koji je privlačan za oko i jednostavan za pretragu ima mnogo veće šanse da zadrži posetioca, ali i da ga podseti da ponovo dodje. Zato je dizajn WEB sajta jedna od najvažnijih stavki prilikom izrade.

Šta odlikuje kvalitetan dizajn WEB site-a:

 • treba da je privlačan i atraktivan dok istovremeno omogućava korisnicima percepciju odnosno korištenje sadržaja. Dizajn treba biti spona između korisnika i informacija na stranici.
 • treba da omogući korisnicima prepoznavanje svake strane kao dela jedne veće celine
 • dozvoljava korisnicima jednostavno i intuitivno korištenje navigacije web stranice
 • maksimalno koristi načela i principe web upotrebljivosti i vizualnog dizajna

Osnovni principi/pravila dobrog web dizajna:

 • poravnanje elemenata na stranici (alignment) – grid
  odnosi se na poravnavanje gornjih, donjih, bočnih ili centralnih delova svih grafičkih i/ili tekstualnih elemenata na stranici; poravnavanje levih ivica elemenata npr. naslova, podnaslova i tekstova na stranici doprinosi boljoj percepciji povezanosti elemenata i preglednijoj i čitljivijoj vizualnoj strukturi stranice
 • ravnoteža elemenata (balance) – simetričan i asimetričan
  svaki element na stranici ima svoju „težinu“, npr. veličina naslova, intenzitet boje slova ili pozicija grafičkih objekata na stranici može stvoriti određenu ravnotežu
 • jedinstvenost elemenata (unity)
  različiti elementi kompozicije su u međusobnoj interakciji
 • kontrast (contrast)
  je nizanje ili postavljanje različitih grafičkih ili tekstualnih elemenata koji se koristi za naglašavanje stvari na web stranici; npr. serifni fontovi kao što su - Times New Roman ili Garamound za naslove i sans-serifni fontovi – Arial ili Verdana za sadržaje
 • konzistentnost elemenata (consistency)
  omogućava percepciju pripadnosti elemenata web stranici i vizualne stabilnosti i identiteta celog web sjedišta; npr. navigacija (menu) se uvijek treba nalaziti na istom mestu na svakoj web stranici (npr. pri vrhu stranice)

 

Print PDF

Back to top

Audio/Video Reklama II

Audio/Video Reklama

MG na Facebook-u

Kontakt

00387 65 378 726(SMS)

00381 64 986 89 98 (Call)

     Skype

kontakt@mg-dizajn.com
support@mg-dizajn.com

MG Dizajn stranica
MG Dizajn profil

Copyright © MG Dizajn 2010 - 2024

Designed by: | MG Dizajner | MG Dizajn.